• Після вакцинації немовля можна заспокоїти, приклавши до грудей. Старшу дитинку можна відволікти грою, мультиком чи обіймами.

  • Після інєкції необхідно 30 хв. перебувати поблизу або у самому медичному закладі під наглядом лікаря.

  • Необхідно ретельно розпитати лікаря про всі можливі реакції на конкретну вакцину. У нашому закладі для зручності ми видаємо батькам коробочку з-під вакцини з інструкцією до препарату всередині, у якій ця інформація зазначена.

  • У день проведення вакцинації дитину можна купати, можна гуляти і відвідувати дитячі колективи. Спеціальних обмежень для вакцинованих не існує.

  • Часто батьки запитують, а що як дитина у садочку/школі/на гуртку підхопить ГРВІ, чи не вплине це на ефективність вакцинації і чи безпечно це? Так, підхопити ГРВІ можна у будь-якому, переважно замкнутому приміщенні, яке погано вентилюється, і в якому є велике скупчення людей. Однак ГРВІ жодним чином не впливає на формування імунної відповіді після вакцинації. А вакцинація, у свою чергу, не знижує імунітет та не погіршує перебіг ГРВІ. Ці процеси в організмі людини йдуть паралельно завдяки роботі нашої імунної системи.

  • У разі виникнення місцевої реакції в місці ін’єкції (біль, почервоніння, набряк, поступове формування ущільнення-ґульки), важливо розуміти, чому саме це відбувається і яких маніпуляцій в жодному разі не можна робити з місцем уколу.

  • У складі неживих/інактивованих вакцин (це майже всі вакцини, окрім, наприклад, БЦЖ, КПК, Варілрікс) є речовини-ад’юванти, які посилюють імунну відповідь на вакцину, а паралельно зростає частота місцевих реакцій. Це нормальна відповідь організму на введення імунобіологічного препарату. Хоча відсутність місцевих реакцій не є свідченням відсутності ефекту вакцинації. Всі ці реакції індивідуальні.

  • За жодних обставин НЕ можна: сильно терти місце уколу, прикладати різноманітні мазі/гелі/компреси/робити йодну сітку/прикладати листки капусти/спиртовмісні настоянки і таке інше. Це не лише не приносить бажаного ефекту, але й найчастіше шкідливо для дитини (опіки, мацерація шкіри).

  • Якщо дитину турбує біль у місці інєкції, необхідно дати парацетамол у дозі 15 мг/кг/1 раз (не більше 4 разів на добу, не частіше, ніж раз на 4 години) АБО ібупрофен у дозі 10 мг/кг/1 раз (не більше 3 разів на добу, не частіше, ніж раз на 6 годин). Та повідомити лікаря про реакцію. Для зручності, наш лікар завжди залишає свій контактний номер, щоб у разі потреби можна було уточнити всі моменти. У нашій клініці ми також телефонуємо нашим пацієнтам наступного дня після вакцинації.

  • Основне у разі виникнення місцевих реакцій – не панікувати. Такі реакції минають до 3-5 діб після вакцинації. Ущільшення в місці ін’єкції може зберігатися довше, в середньому воно зникає впродовж 1-2 місяців.

  • Також після вакцинації може виникнути загальна реакція у вигляді підвищення температури тіла. Такі реакції найчастіше виникають на вакцини, які містять кашлюковий компонент, однак все строго індивідуально і залежить від організму дитини. Такі реакції можуть викликати тривогу у батьків.

  • У разі виникнення температурної реакції необхідно: роздягти дитину, зняти підгузник, забезпечити адекватний питний режим, температура повітря у приміщенні, де перебуває дитина, не повинна перевищувати 18-20 оС. При застосуванні жарознижувальних препаратів потрібно орієнтуватися не на цифри термометру, а на загальний стан дитини (якщо дитинка активна, грається, можна почекати із застосуванням препаратів. І навпаки, якщо на термометрі 38 оС, однак дитинка вяла, відмовляється пити, роздратована – можна застосувати жарознижувальне). У педіатрії можна використовувати парацетамол у дозі 15 мг/кг/1 раз (не більше 4 разів на добу, не частіше, ніж раз на 4 години) АБО ібупрофен у дозі 10 мг/кг/1 раз (не більше 3 разів на добу, не частіше, ніж раз на 6 годин).

  • Чи потрібно приймати протиалергічні препарати до та після вакцинації? Ні, оскільки реакції на вакцини мають іншу природу виникнення. А попередити таке рідкісне ускладнення, як анафілаксія (1 випадок на 1 млн.вакцинацій), антигістамінними препаратами не можливо. Тому так важливо 30 хв перебувати в межах медичного закладу, аби лікар міг ввести адреналін.

  • Чи потрібно приймати парацетамол або ібупрофен одразу після вакцинації для попередження реакцій? Ні, це не матиме бажаного ефекту. Лише одна вакцина містить в інструкції таку рекомендацію про профілактичний прийом парацетамолу – вакцина проти менінгококу групи В (Bexero), яка поки не зареєстрована в Україні.

  • Існують інші реакції на вакцинацію, про які під час огляду розкаже лікар. Потрібно усвідомити, що Ви захищаєте дитину від грізних небезпечних захворювань, а поруч з Вами кваліфікований лікар, який допоможе у прийнятті рішення, тому не соромтеся задавати запитання!

  • Легких Вам вакцинацій і нехай Ваші дітки завжди будуть здоровими!