Кожна жінка, під час вагітності перебуваючи в стані повного фізичного і психологічного благополуччя, так чи інакше уявляє собі пологи та післяпологовий період. І впевнена, що кожна прагне годувати грудьми. Крім того, розраховує на те, що пологи пройдуть чудово, маля відразу прикладеться до грудей, молока буде достатньо потребам дитини, а медичний персонал буде підтримувати і допомагати.

Проте, далеко не всі знають перші успішні кроки для вдалого старту грудного вигодовування і інколи проблеми починаються, ще в пологовому, і медичний персонал не такий дружній

 Що ж потрібно, щоб грудне вигодовування склалося і тривало довго?

  • Одразу після народження повинен відбутися контакт шкіра-до-шкіри. Це один з найважливіших кроків успішного старту. Шкіра немовляти має безліч рецепторів, торкаючись шкіри матері запускаються процеси психологічної адаптації, і будь-яке розлучення після пологів є сильним стресом для немовляти. Мама в свою чергу відчуває спокій і прилив окситоцину, що запускає процес лактації. Знаходячись на животі матері, в перші 20-30 хвилин дитина готується до прикладання, тактильно відчуває мамині груди, запах шкіри і молозива, яке вже є в грудях.
  • Спільне перебування вдень і вночі допоможе годувати на вимогу.Вважається, що плач немовляти є вимогою годування але це не завжди так. Вимогою годування є порух губ, пошукові рухи ними, спроба смоктання, прокидання зі сну. Тому намагатися годувати дитину треба ще до того, як вона почне плакати. ?Годуйте дитину не менше 8-12 разів на добу. Така умова є запорукою того, що маля отримає потрібну кількість молока для достатнього набору ваги і груди будуть спорожнюватись вчасно.
  • Годування не має бути болючим. Перші прикладання іноді приносять дискомфорт жінці, тому треба перевірити правильність прикладання, якщо все добре, годування має стати комфортним в перші кілька днів.
  • Не обмежуйте тривалість смоктання дитини. Помилково вважати, що дитина наїлася за перші 10-15 хв. Інколи це справді так, але темп смоктання в кожної дитини різний, є діти котрі швидко втомлюються і роблять короткі перерви тримаючи груди в роті, а потім знову відновлюють смоктання.
  • Не використовуйте в догляді за дитиною дурник, пляшку з соскою і не давайте води, “дитячих чаїв” . Дурник чи пляшка формує інший механізм смоктання, дитина не правильно починає захоплювати грудь, а інколи і може відмовлятись від грудей. Інші рідини, крім грудного молока не несуть ніякої користі для дитини, не рекомендовані ВООЗ та іншими авторитетними світовими організаціями в харчуванні дітей до 6 місяців.
  • Не пропускайте нічні годування. Важливість нічних годувань пояснюється тим, що гормон пролактин, який відповідає за кількість молока , активно виробляється між 3 і 8 годинами ранку, стимулюючи груди смоктанням, дитина активно “замовляє” молочко на весь наступний день.
  • Не догодовуйте дитину сумішшю, тільки тому, що Вам здається, що в Вас "мало молока" Об'єктивно це визначити може тільки лікар дружній до грудного вигодовування на основі набору ваги та інших показників

Ці правила- настанови для вдалого початку грудного вигодовування допоможуть уникнути проблем з лактацією, як у жінки, так і з харчуванням у немовлят. Знаємо, що наші декларанти, це в більшості діти на грудному вигодовуванні але, якщо серед Ваших знайомих є жінки, які вперше готуються стати мамами, чи мали невдалий досвід налагодження грудного вигодовування , проінформуйте їх цим постом

Крім того, в нас ви можете отримати консультацію з грудного вигодовування з пологового он-лайн або звернутись на очну консультацію після виписки

 Підготувала лікарка - педіатр, консультант з грудного вигодовування Наталія Величко.