Сьогодні поговоримо трішки про вакцинацію мандрівників!

 Вакцинація проти Ковід-19 набирає обертів і маємо надію, що скоро зможемо подорожувати світом - тому треба пам'ятати про ті хвороби, від яких важливо захиститися перед поїздкою. Африка, Австралія, деякі країни Східної Європи, країни Азії потребують попередньої вакцинації проти черевного тифу. Щеплення виконують за 1-2 тижні до передбачуваної поїздки. Імунітет від щеплення виробляється на період від 3-х до 5-ти років.

Черевний тиф - це інфекція, що становить загрозу для життя, спричинена бактерією Salmonella Typhi. Він зазвичай поширюється через забруднені харчові продукти або воду. За оцінками, 11-20 мільйонів людей щорічно хворіють на тиф і від 128 000 до 161 000 людей помирають від нього.

Симптоми:

  • тривала лихоманка,
  • втома,
  • головний біль,
  • нудота,
  • болі в ділянці живота і закреп або діарею.
  • У деяких пацієнтів може з'являтися висип. Важкі випадки захворювання можуть призводити до серйозних ускладнень і навіть до смерті.Черевний тиф можна лікувати антибіотиками, проте зростаюча стійкість до різних типів антибіотиків ускладнює процес лікування.

Черевний тиф поширений в місцях з поганою санітарією і відсутністю доступу до чистої питної води. Доступ до безпечної води, дотримання гігієни людьми, що мають справу з харчовими продуктами, і вакцинація проти тифу є ефективними заходами профілактики цієї хвороби. Для профілактики тифу протягом багатьох років використовуються дві вакцини.

ін'єкційна вакцина на основі очищеного антигену (для людей старше двох років) жива атенуйована пероральна вакцина в капсульній формі (для людей старше п'яти років). Ці вакцини не забезпечують тривалого імунітету і не схвалені для застосування серед дітей у віці до двох років. Нова кон'югована вакцина проти тифу, що забезпечує більш тривалий імунітет, була прекваліфікована ВООЗ в грудні 2017 року для використання серед дітей у віці старше 6 місяців. Всі люди, котрі подорожують в ендемічні райони, піддаються потенційному ризику захворіти на черевний тиф, хоча в туристичних і ділових центрах з високими стандартами санітарного контролю та гігієни харчових продуктів такий ризик, як правило, низький. Особам, які здійснюють поїздки в місця з високим ризиком захворіти, слід вакцинацинуватися проти черевного тифу.

Рекомендації, що допоможуть забезпечити безпеку під час поїздок:

  • Слідкуйте за тим, щоб їжа пройшла належну термічну обробку і була ще гарячою під час її подачі.
  • Не вживайте сире молоко і продукти з сирого молока. Пийте тільки пастеризоване або кип'ячене молоко.
  • Вживайте тільки такий лід, який зроблений з безпечної води. Якщо ви не впевнені в безпечності питної води, закип'ятіть її або, якщо це неможливо, продезінфікуйте за допомогою надійних дезінфікуючих речовин повільного вивільнення (наявних зазвичай в аптеках).
  • Ретельно і часто мийте руки з милом, особливо після контактів з домашніми або сільськогосподарськими тваринами і після відвідування туалету. Ретельно мийте фрукти і овочі, особливо якщо вживаєте їх в сирому вигляді, і, при можливості, очищайте їх від шкірки.

Зібралися за кордон? Перевірте:

  • список щеплень для кожного туристичного напрямку, створений Центрами з контролю та профілактики захворювань США https://wwwnc.cdc.gov/travel/destinations/list/ 
  • актуальний режим пересування між країнами під час пандемії COVID-19 на сайті Держагентства розвитку туризму України https://visitukraine.today/departure
  • детальні рекомендації мандрівникам щодо кожної країни від Міністерства закордонних справ https://friend.mfa.gov.ua/#/countries 

У пості використано матеріали ВООЗ і CDC