У часі Covid-19 нашарування двох небезпечних вірусних інфекцій може мати сумні наслідки. Хоча, як на мене, хворіти на грип завжди не круто.

Чому робити щеплення?

1. Щоб не мати ускладнень і не померти.

2. Щоб не опинитися з грипом у лікарні.

3. Щоб захиститися хоча б від грипу, коли довкола Covid-19, а вакцина від SARS-Cov-2 ще на стадії розробки.

4. Щоб не захворіти: так склалося, що я вакцинуюся від грипу вже 9 років поспіль і, контактуючи близько з пацієнтами, що хворіють на грип, сама на нього не хворію. Проте найчастіше вакцина все-таки захищає від ускладнень і смерті.

Кому робити щеплення?

1. Усім, в ідеалі.

2. Вагітним.

3. Дітям з 6 місяців до 5 років.

4. Людям похилого віку.

5. Тим, хто має хронічні захворювання легень, серця, ЦД, імунодефіцит і т.д.

6. Медикам.

7. Військовим.

8. Дітям, що відвідують колективи: садок, школа, коледж, розвивалки, гуртки.

9. Вихователям, вчителям, викладачам, студентам.

10. Всім, що тісно контактують з людьми (офіси, магазини).

11. Батькам і всім родичам новонароджених до 6 місяців. Вони ще не можуть отримати щеплення за віком, тому необхідно захистити оточуючих ("стратегія кокона").

12. Людям з шкідливими звичками, наприклад, які палять (так-так, ICOS так само).

Що потрібно знати про вакцинацію?

1. Вона ефективна, безпечна і якісна.

2. Оскільки вона рекомендована, її треба буде купувати за свій кошт. Спойлер: лікування грипу навіть у домашніх умовах коштуватиме дорожче.

3. Вона переноситься дуже добре. Можливі реакції (не обов'язково, в нашої родини нічого не було цьогоріч з реакцій): біль в місці введення вакцини, набряк і почервоніння, відчуття нездужання, незначна гарячка (вкрай рідко).

4. Її можна поєднувати з усіма вакцинами чи робити з будь-яким інтервалом від них, окрім БЦЖ. Дорослим корисно зробити щеплення від дифтерії, правцю (роблять кожні 10 років), якщо пропустили. Дуже бажано також щепитися проти пневмококів. Одночасно можна, щоб зменшити кількість відвідувань лікарні.

5. Діти до 9 років, які вакцинуються проти грипу вперше в житті, повинні у цьому сезоні отримати дві дози вакцини з інтервалом не менше 4 тижні між дозами.

6. Дорослі і діти після 9 років отримують по одній дозі вакцини проти грипу щороку.

Як зробити вакцинацію?

1. Звернутися до лікаря/педіатра, з яким укладено декларацію і обговорити деталі. Вакцину можна придбати в аптеці.

2. Необхідно орендувати термосумку з холодоелементами, транспортувати вакцину з аптеки до клініки за максимально короткий термін при температурі +2 - +8. Головне, щоб холодоелементи не були заморожені, на них мають бути краплини конденсату. А коробочки вакцини не мають дотулятися напряму до холодоелементів! Вакцину не можна переморозити!

3. На фірмі можна організувати "виїзну вакцинацію" від приватних клінік.

4. Можна зробити щеплення у приватному закладі, тоді транспортування не Ваш клопіт.

Протипоказання до щеплення:

1. Гостре захворювання з гарячкою вище 38.

2. Анафілаксія на попередню дозу цієї ж вакцини.

3. Білок курячого яйця реабілітовано у 2016 році. Вакцинація при наявності алергії на білок курячого яйця проводиться в поліклініці без будь-яких застережень. Це безпечно.

Важливо: вакцинація проти грипу НЕ захищає від інших ГРВІ. Вона захищає лише від тих штамів, що входять у склад препарату! Склад вакцини змінюється щороку (це надважка і копітка праця найкращих експертів світового рівня, вивчення сезонної циркуляції вірусу), тому ефект від вакцинації триває рік і робити щеплення потрібно щороку.

Лікарка-педіатр Ярина Грицак