Поговоримо про нашумілу останніми днями тему в медичному колі: про антибіотики (АБ)?

Мабуть, більшість людей сприйняло новину про рецептурний відпуск АБ негативно

 Треба погодитися, що раціональне пояснення цьому є: таке нововведення додає певних незручностей як пацієнтам, так і лікарям. Але давайте заглянемо на 2-3 кроки вперед, чи то назад… До недавнього часу, коли доказова медицина ще не була настільки популярною і доступною для всіх, люди вірили, що "зелене мокротиння" не лікується без антибіотика. Навіть лікарям про це казали в інститутах.

Кожна мама знала назву «суперсильного» АБ, який допоміг її подрузі/ сестрі/ сусідці. І купувала вона АБ своїй дитині, коли вважала за потрібне. Заради справедливості треба визнати, що і багато лікарів зловживають призначенням АБ «для перестраховки». Що ми отримали в результаті???

"Центр з контролю та профілактики захворювань США (CDC) визначають антибіотикорезистентність гострою загрозою громадському здоровʼю. Оскільки лише у США експерти повʼязують цю проблему зі смертністю близько 5 мільйонів людей (2019 рік).

"Експерти ВООЗ визначають причиною зростаючої хвилі антибіотикорезистентності безконтрольне застосування антибіотиків пацієнтами без призначення лікаря."

Яка ситуація в Україні? Згідно з даними Центру громадського здоров’я майже 64% українців помилково вважають, що ГРВІ та застуду можна лікувати АБ, та купують їх без призначення лікаря. Будьмо відвертими: у нас антибіотики їдять де треба, і де не треба. І пандемія ковіду нам це підтвердила. Але з 1 серпня 2022 року АБ можна купити лише за призначенням лікаря, за електронним рецептом, що унеможливлює самолікування для українських пацієнтів! І це велика перемога! Які принципи в лікуванні переслідуємо ми, лікарки Мініполіклініки?

Ми не призначимо антибіотиків просто на нежить (навіть якщо він зелений), на температуру «вже 3 дні», на тривалий кашель чи «щоб не опустилося». Ми зважено оцінюємо клінічну картину, співставляємо дані і при сумнівах призначаємо додаткові обстеження. Є виняткові діагнози, які можна встановити клінічно, і які потребують АБ-лікування з першого дня.

Жодна мама без вищої медичної освіти не може «на око» визначити, чи в дитини бактеріальна інфекція і чи потрібен АБ (Який? Дозування? Кратність введення? Курс лікування? Сумісність з іншими препаратами?) Лікування - це мистецтво. Тому дитину повинен оглянути лікар.

Приймаючи рішення про призначення антибіотиків, ми часто консультуємося один з одним, розуміючи всю глибину відповідальності.

Ми дякуємо Міністерству охорони здоров'я України, що вони наважилися на такий сміливий крок, незважаючи на час війни. Це засвідчує нашу євроінтеграцію на всіх фронтах! Так, на початках буде непросто. Але в результаті ми станемо ближчими до сучасних світових стандартів. А головне, - дамо майбутньому поколінню шанс на життя!

 Детальніше про електронний рецепт на АБ читайте тут: https://www.facebook.com/100064326776811/posts/428551739299048/?d=n 

Підготувала дитяча лікарка Катерина Попович

 Телефони для запису на огляд до педіатра:

У Львові - 0673279020

у Винниках - 0674392010